Preamp Tubes / signalrør:

Rørene i forstærkerens preamp (forforstærker) har til opgave at forstærker guitarens signal, forvrænge det (distortion) og behandle signalets frekvensgang via EQ-kontrollerne, bass & treble f.eks. for til sidst at føde udgangsrørene. Preamprørenes design og kvalitet har stor indflydelse på forstærkerens lyd, dvs. evnen til at spille rent, forvrænget, komprimmeret eller dynamisk. Den mest anvendte type er ECC83 eller 12AX7. De to betegnelser er henholdvis den engelske og den amerikanske.

Gain / forstærkning:      

Rørets forstærkning af signalet. Dette kan variere en del. F.eks. er man typisk interesseret i et rør med høj gain i Lead kanalen.

ECC83 / 12AX7 ”High Gain”   u > 100
ECC81 / 12AT7 ”Medium Gain” u ~ 60
ECC82 / 12AU7
   ”Low gain”          u ~ 17  
Microphonics / Mikrofoni:  

Rør kan være mikrofoniske, dvs. de fanger den mekaniske bevægelse de bliver udsat for og omdanner dem til et elektrisk signal. Dette er specielt uheldigt i det første rør i indgangstrinnet.

Short plate
vs.
Long plate
Designet af rørets plate (dvs. den indvendige metalstruktur) har hovedsageligt betydning for, hvordan røret opfører sig mht. mikrofoni og dynamik. Long plates har gode dynamiske egenskaber, men er mere mikrofoniske. Short Plates har gode egenskaber mht mikrofoni; de har høj gain med en mere komprimmeret lyd.
Frekvensgang / frequenzy resons:   Signalrør er i teorien frekvenslineære. Men i praksis kan bas – mellemtone- og diskantforholdet godt variere en smule.

 

.

JJ-tesla ECC83S - (12AX7)

Dette rør har en høj gain og leverer en god overall respons og en ren lyd. Røret egner sig desuden godt i Hi-gain forstærkere, da røret giver en mere smooth diskant, når det overstyres. Røret er konstrueret efter "Short Plate" princippet, hvilket giver gode egenskaber mht. mikrofoni og stabilitet.

Pris:

130 kr

JJ-tesla ECC82 - (12AU7)

ECC82 røret har lavere gain end ECC83, men har større evne til at give strøm. De er derfor typisk anvendt i drivertrinnet til udgangsrørene.
JJ Tesla's ECC82 er konstrueret efter "Short Plate" princippet, hvilket giver gode egenskaber mht. mikrofoni og stabilitet. Lydmæssigt er de afbalancerede med god dynamik.

Pris:

130 kr

Tube Amp Doctor ECC83cz - (12AX7)

Dette rør er fremstillet af tjekkiske JJ Tesla og er magen til JJ's ECC83S. Rørene er derefter parret og kontrolleret af Tube Amp Doctor.

Pris:

130 kr

Tung-Sol 12AX7 - (ECC83)

Dette rør har fremragende egenskaber mht støj, mikrofoni og dynamik. Røret levere et højt headroom og en klar og ren tone. Et kvalitetsrør, der kan anvendes i alle positioner.

Pris:   

150 kr

Electro Harmonix 12AX7EH - (ECC83)

Den nye udgave af EH's 12AX7'er er konstrueret efter "Short Plate" princippet, hvilket giver dem rigtig gode egenskaber mht mikrofoni og stabilitet. Røret har gode dynamiske egenskaber og en balanceret frekvensgang.

Pris:

130 kr

Electro Harmonix 12AT7EH - (ECC81)

12AT7 har lidt lavere gain end 12AX7, men kan levere mere strøm. De er ofte anvendt som reverbdriver eller i drivertrinnet til udgangsrørerene. EH's 12AT7 er designet efter "Long Plate" princippet og har fremragende dynamiske egenskaber, men er tilgengæld mere mikrofoniske.

Pris:

130 kr

Sovtek 12AX7LPS - (ECC83)

En af sovteks bedste 12AX7 rør. Gode egenskaber mht. støj ogdynamik. På grund af "Long Plate" designet, er de dog ofte mikrofoniske, og er derfor bedst egnet som driverrør eller til low-gain forstærkere.

Pris:

140 kr